preloader

POLETJE NA VRTU

Julij, poletje, vrt, dopusti, letos že drugo obdobje visokih temperatur …

Julij in avgust sta na vrtu meseca obilja. Rastline so v polni razrasti, cvetenju in razvoju plodov.

Naša naloga v teh mesecih je, da se do sitega najemo svežih pridelkov, ki nam jih namenja narava in da presežke shranimo za mrzle dni, ko bo naš vrt miroval.

Pozorni bodimo na daljša sušna obdobja, ki so veliko breme za številne rastline.

Ponujamo vam nekaj nasvetov o pravilnem zalivanju rastlin v vročih poletnih dneh:

  • V zelo vročih dneh rastline zalivamo zgodaj zjutraj (do 10 ure). Jutranje zalivanje je boljše od večernega, ker se prek noči vlaga dlje zadrži pod listi rastlin, kar lahko privede tudi do glivičnih bolezni rastlin.
  • Rastline je priporočljivo izdatno zaliti vsakih nekaj dni, namesto vsak dan malo. Če rastline dobijo zalogo vode vsak dan, ne tvorijo globokih korenin (pravimo, da se polenijo).
  • Zalivamo tako, da vodo vlijemo v bližino koreninske grude, da je izguba vode, tudi na račun izparevanja, čim manjša.
  • Poskrbite, da med zalivanjem, ne močite listov rastlin. To je pomembno zato, ker imajo vodne kapljice na list enak učinek, kot bi steklo postavili nad kožo, dobili bi opekline.
  • Zastirka na tleh pomaga proti izhlapevanju. Za zastirko lahko uporabite: izpuljene plevele, slamo, pokošeno travo iz zelenice…
  • Deževnica je idealna za zalivanje vrta. Voda iz soda je toplejša od vode iz pipe in je zato bolj primerna za zalivanje rastlin. Pri zalivanju z mrzlo vodo zemljo in rastlino nenadno ohladimo, rastlina doživi šok, ki zavira njeno rast.

 

Vrtičkarjem je tudi v poletnih mesecih na voljo naša spletna trgovina http://www.samen-maier.si/cat/bio-semena/ in opomnik, kaj vse lahko še sadite julija https://www.facebook.com/Samen-Maier-Slovenija-1681726048777706/

Julij SLO

 

 

Vaš Samen Maier