preloader

Marec

V posodice in lonce sejemo:

S setvijo vzgojimo sadike brstičnega ohrovta (zgodnje sorte, ki dozorijo septembra), čebule iz semen (hranite jih pri temperaturi 10-12°C), poletnega zgodnjega zelja, sadike zelene. Še je čas, da v plitve lončke posejemo paradižnik, jajčevce, melone in kumare za rastlinjak. Primerno je, da v lončke zasejemo tudi rukolo, liste bomo pred presajanjem na prosto porezali vsaj 2x (na višini 1,5 cm), ko bomo takšno sadiko presadili na prosto, bomo brez skrbi, da nam jo ne bodo naluknjali bolhači.

V toplo gredo sejemo in pripravimo:

Od sredine marca dalje že lahko sejemo glavnato solato, blitvo, por, brokoli in cvetačo.

V rastlinjak postavimo zabojčke semenskega krompirja. Pri kaljenju krompirja bodimo pozorni, da ga postavimo na zelo svetlo mesto (svetloba pred toploto) in da so nakaljeni deli močni in zeleno obarvani (ne rumeni in tanki). Z nakalitvijo krompirja dosežemo tudi do 2 tedna zgodnejši vznik in posledično tudi pridelek. Krompir sadimo v dovolj ogreta tla, torej ko doseže temperatura tal vsaj 8°C. Za zgoden pridelek je potrebno posejan krompir pokriti s kopreno.

Na prosto sejemo:

Vse je odvisno od vremena, torej marca, je v toplejših delih Slovenije, drugje pa konec meseca ali v začetku aprila, primeren čas za setev graha, boba, črnega korena, špinače, spomladanskega česna in čebulčka. Vse te rastline lahko prenašajo temperaturo zemlje pod 10°C. Prav tako lahko zelo kmalu sejemo redkvice, krešo in solatnice (berivka in listnata solata).

Ekološka semena si izberete na tej povezavi:   spletna trgovina

anzuchtpflanze