preloader

JULIJ – opravila na vrtu

Julija je vegetacijska sezona na vrtu v polnem zamahu. Ta mesec bomo vrtičkarji v izobilju nagrajeni z domačimi pridelki, ki so zrasli na vrtu ali na balkonu.

Julija moramo biti še posebno pozorni do našega vrta in rastlin na njem. Vroči dnevi, močno sonce in daljša sušna obdobja so za rastline šok, zato je redna in pravočasna oskrba z vodo nujna.

Na našem vrtu sedaj pobiramo pridelke in že pripravljamo prostor za setev jesenske zelenjave.

Kaj sejemo v juliju pa vam opisujemo v nadaljevanju…

 

PRAVILNA OSKRBA RASTLIN Z VODO V POLETNIH MESECIH

Dolga sušna obdobja so veliko breme za številne rastline.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov o pravilnem zalivanju rastlin v vročih poletnih dneh:

Gartenarbeit

  • V zelo vročih dneh, rastline zalivamo zgodaj zjutraj (do 10 ure). Jutranje zalivanje je boljše od večernega, ker se prek noči vlaga dlje zadrži pod listi rastlin, kar lahko privede tudi do glivičnih bolezni rastlin.
  • Rastline je priporočljivo izdatno zaliti vsakih nekaj dni, namesto vsak dan malo. Če rastline dobijo zalogo vode vsak dan, ne tvorijo globokih korenin (pravimo, da se polenijo).
  • Zalivamo tako, da vodo vlijemo v bližino koreninske grude, da je izguba vode, tudi na račun izparevanja, čim manjša.
  • Poskrbite, da med zalivanjem, ne močite listov rastlin. To je pomembno zato, ker imajo vodne kapljice na list enak učinek, kot bi steklo postavili nad kožo, dobili bi opekline.
  • Zastirka na tleh pomaga proti izhlapevanju. Za zastirko lahko uporabite: izpuljene plevele, slamo, pokošeno travo iz zelenice…
  • Deževnica je idealna za zalivanje vrta. Voda iz soda je toplejša od vode iz pipe in je zato bolj primerna za zalivanje rastlin. Pri zalivanju z mrzlo vodo zemljo in rastlino nenadno ohladimo, rastlina doživi šok, ki zavira njeno rast.
  • Kosilnica je danes prepovedana! Poleg dejstva, da je vročina že sama po sebi naporna, je košnja trave še dodaten napor. Dodaten razlog pa je, da nizko pokošena trata lahko v vročih dneh hitreje porumeni (se zažge). Zato v poletnih mesecih trato kosimo na višje, kar trati daje konstanten lep zelen odtenek in hkrati preprečuje hitro izhlapevanje in sušenje tal.

 

 

Veliko veselja na vrtu vam želimo!