preloader

DROBNJAK

Raste v obliki zelenega grmička z ozkimi votlimi listi in je zelo nezahtevna rastlina. Uspeva tako v stanovanju v lončku, na balkonu ali na vrtu. Uspeva tako na vlažni, suhi, močni ali peščeni podlagi, v senčni ali sončni legi, in ne potrebuje posebne nege. Zacveti v nežno vijoličasti barvi in je pravi okras v vrtu. Cvetje privablja čebele, njihov vonj pa odganja škodljive insekte.

Drobnjak je poln vitaminov: A, C, B12, poleg teh vsebuje tudi gorčična olja in saponine, žveplove spojine, ki ugodno vplivajo na prebavo. Vsebuje pa tudi minerale: železo, kalcij, fosfor, žveplo in natrij.

Drobnjak vsebuje zelo podobne učinkovine kot česen, a v manjših količinah, zato je lahko primerna rešitev za vse, ki česna ne marajo ali ga zaradi drugih težav ne prenašajo.

 

Ali ste vedeli?

  • Če imate doma posajenih samo pet grmičkov drobnjaka, ki jih redno režete in uporabljate čez poletje, boste zaužili enako količino vitamina C, kot če bi pojedli 50 kg jabolk.
  • Če želite sprejeti koristi njegovih zdravilnih sestavin, pojejte čim več svežega drobnjaka (namočen v vodo izgubi aromo, kuhan pa izgubi zdravilne učinke)

BIO DROBNJAK Twiggy