KUMARE
Ste vedeli?
Kumare, sodijo med sadje, saj so v isti
družini kot melone, bučke in buče.
Kumare vsebujejo 96 odstotkov vode,
kar pomeni, da imajo zares malo kalorij.
Vsebujejo pa veliko bazičnih rudnin, predvsem kalija
ter nekoliko manj magnezija in kalcija,
po vsebnosti vitaminov pa ne izstopajo.
Največ jih je sicer v lupini, zato jih raje ne lupite.
Ves okus pa prihaja iz njenih semen.
Obstaja in poznamo veliko različnih sort kumar,
različnih oblik in velikosti.
Razdelimo pa jih v dve skupini: solatne kumar in kumare za vlaganje.
Vzgoja: vse kumare vzgajamo v bogato založenih,
odcednih in rahlih tleh, zagotovimo jim dovolj sonca,
visoke temperature, oskrbujemo jih s konstantno
vlago in jim za samo rast ponudimo oporo.
Uporaba: kumare jemo surove kot prigrizek ali v solatah,
lahko jim iztisnemo sok ali jih
spremenimo v juho, ki jo jemo hladno.
Kumare lahko tudi kuhamo, pečemo in vlagamo.