preloader

DOMAČA ZELIŠČNA SOL

Kdor ima doma zeliščni vrt ve, da je vsa zelišča skoraj nemogoče porabiti.

Prav v tem obdobju, pa so naša zelišča še posebej bujna in prav škoda bi bilo, da bi nekaj te poletne svežine ne shranili. Razširjena in dobro poznana metoda shranjevanja je sušenje zelišč, nekateri zelišča celo zamrznejo. Letos lahko poskusite nekaj drugačnega, zelišča uporabite v kombinaciji s soljo. Domača zeliščna sol je uporabna takoj po izdelavi, brez skrbi pa takšno sol lahko tudi shranite in uporabljate ko zelišč ni več na vrtu.

Sol, ki jo boste pripravili z zelišči, se bo takoj navzela okusa in vonja dodanih zelišč. Uporaba pa je vsestranska, lahko jo dodajate že med kuho, lahko pa jo dodate na samem koncu, le za piko na i.

 

ZELIŠČA NAJPREJ POSUŠIMO!

Naša zeliščna sol je izdelana iz posušenih zelišč. Pomembno je, da zelišča pravilno sušimo. Za zelišča je najbolje, da se jih suši v senci, nasuhem, zračnem in čistem prostoru. Za hitrejše sušenje pa lahko uporabimo tudi sušilnike, pri katerih smo previdni, da temperatura ni previsoka (40-50 °C). Zelišča so suha, ko jih z lahkoto drobimo.

 

IZDELAVA ZELIŠČNE SOLI:

Posušena zelišča zdrobimo v možnarju ali v kavnem mlinčku. V skledo si pripravimo sol v katero kasneje dodamo zdrobljena zelišča. Mešanico dobro premešamo in preložimo v manjše ali srednje velike steklene kozarce. Po izkušnjah priporočamo razmerje 80% soli in 20% zelišč.

 

DOMAČE DARILO IZ KUHINJE: domača zeliščna sol, ki jo boste preložili v izbran steklen kozarček, nanj napisali ime vsebine kozarčka, ga morda opremili z navodili za uporabo, privezali še posušen cvet zelišča in že imete idealno domače darilo.

 

UNIVERZALNA ZELIŠČNA SOL

Za 100 g zeliščne soli potrebujemo:

paper blocknot and food ingredients, top view

 

MEDITERANSKA ZELIŠČNA SOL

Za 100 g mediteranske zeliščne soli potrebujemo:

paper blocknot and food ingredients, top view

Še vedno je čas, da posejete: bazilika, bazilika, koper, krebuljica, boreč, drobnjak